|
* * *
|
 |
Speeldagenkalender
De speeldagenkalender geeft vooral duidelijkheid, de speeldagen staan vast voor de pupillenteams, van Onder 7 tot en met de Onder 12 en is er voorafgaand aan het seizoen duidelijkheid over de speeldata. De weekenden waarin wordt gespeeld staan vast en er zijn geen beker- of inhaalweekenden. Het 4-fasenvoetbal neemt de wedstrijdsecretarissen van de verenigingen dus veel (extra) werk uit handen. Door de vrijgekomen ruimte kunnen verenigingen zelf meer activiteiten organiseren, zoals zaalvoetbal in de winter of toernooien.
|
|
* * *
|
 |
Routekaart amateurvoetbal voor restant van het seizoen
KNVB: 03-02-2021. Nadat het kabinet dinsdag de routekaart met coronamaatregelen heeft gepresenteerd, kan de KNVB dit vandaag opvolgen met de eigen routekaart voor het amateurvoetbal. Hierin speelt de onzekerheid rondom de ontwikkeling van het coronavirus de hoofdrol. Veel scenario’s zijn hierdoor eerder al gesneuveld, maar het doel van de KNVB blijft om opties open te houden en iedereen zoveel mogelijk te laten voetballen als dat (weer) kan. Sportiviteit blijft de leidraad.
Hervatting mogelijk
Alleen voor de categorie A* is er nog een optie om de eerder gestarte competities dit seizoen te hervatten als de eerste seizoenshelft nog kan worden uitgespeeld. In dat geval geeft het sportieve aspect de doorslag (eerdere wedstrijden zijn niet voor niets gespeeld) en dan zijn promotie en degradatie nog mogelijk. In de routekaart van het kabinet staat dat volwassenen vanaf het eerstvolgende risiconiveau (‘ernstig’) weer volledig mogen trainen met maximaal een elftal. Hierdoor blijft de optie – ondanks alle onzekerheden – bestaan dat de competities voor de categorie A dit seizoen alsnog afgerond kunnen worden.
We willen het liefst het seizoen met een competitieve eindstrijd afsluiten en de tijd zal leren of dat mogelijk is
De KNVB hanteert voor de senioren veldcompetities in categorie A een uiterste startdatum in het speelweekend van 10 en 11 april en een minimale voorbereidingsperiode waarin zonder beperkingen getraind kan worden (vanaf risiconiveau ‘ernstig’) van 4-5 weken. Trainen zonder beperkingen zou in dat geval mogelijk moeten zijn vanaf 10 maart. Voor de jeugd uitkomend in de categorie A is de uiterste startdatum van de competities in het speelweekend van 17 en 18 april. Omdat het grootste deel van deze teams op dit moment al zonder beperkingen kunnen trainen, geldt voor hen een kortere voorbereidingsperiode van 2-3 weken. Alle jeugdteams (incl. O19) moeten in dat geval vanaf 24 maart zonder beperkingen kunnen trainen. Voor het zaalvoetbal geldt een uiterste startdatum van 19 april. Ook voor de zaalteams wordt een minimale voorbereidingsperiode gehanteerd waarin zonder beperkingen getraind kan worden van 4-5 weken. Vanaf 22 maart moeten in dat geval de zaaltrainingen kunnen starten. Mocht in de eerstvolgende coronapersconferentie van 23 februari blijken dat er niet afgeschaald kan worden naar het risiconiveau ‘ernstig’, dan worden alle competities in de categorie A definitief niet meer hervat.
Niet onnodig uitsluiten
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “De routekaart van het kabinet geeft perspectief aan volwassenen om bij een eerstvolgende versoepeling weer zonder beperkingen te kunnen trainen. Ondanks alle onzekerheid, blijven we daarom de optie openhouden voor onze hoogste amateurteams om dit seizoen alsnog af te ronden. We willen niet onnodig opties uitsluiten, zeker als dit de eerdere sportieve prestaties teniet doet en we voor het tweede achtereenvolgende jaar geen promotie/degradatie hebben. We willen het liefst het seizoen met een competitieve eindstrijd afsluiten en de tijd zal leren of dat mogelijk is.”
KNVB Regio Cup
Wanneer de competities niet meer worden hervat, stromen teams uitkomend in de categorie A door naar de gisteren aangekondigde KNVB Regio Cup. Dit zijn kleinschalige regionale competities die door de KNVB worden georganiseerd en starten vanaf het moment dat de coronamaatregelen dit toelaten. Medio februari start de KNVB met een inventarisatie onder de clubs in de categorie A over mogelijke deelname aan de KNVB Regio Cup.
Alle teams in de categorie B** veld en zaal en pupillen gaan al over naar de KNVB Regio Cup
|
|
* * *
|
 |
KNVB beslist begin februari of amateurvoetbal wordt hervat
22 januari 2021 - In een update over het hervatten van het amateurvoetbal geeft de KNVB aan dat er uiterlijk op 10 en 11 april weer afgetrapt moeten worden anders wordt de competitie niet meer opgestart. Hierbij wordt rekening gehouden met de trainingsopbouw naar een eventuele herstart. Mochten de maatregelen blijven aanhouden en blijken dat de huidige scenario’s niet meer haalbaar zijn, dan zal er worden besloten om de competities voor het seizoen 2020-2021 definitief niet meer te hervatten. Er vindt dan ook geen promotie/degradatie plaats. De voetbalbond beslist uiterlijk in de week van 9 februari of hervatting nog reëel is.
Nadat in oktober de competities stil kwamen te liggen, kwam de KNVB na beraadslaging bij de clubs tot twee mogelijke scenario’s om dit seizoen toch nog op enige wijze een vervolg te geven: Of de huidige competities opdelen in halve poules waarbij alsnog een hele competitie werd uitgespeeld, of het afwerken van alleen de eerste competitiehelft.
Alternatieven
De KNVB kijkt ook vast voorzichtig naar alternatieven. Een optie is voor het veldvoetbal in de resterende maanden van dit seizoen op basis van inschrijving (regionale) competities of bekertoernooien te organiseren voor alle categorieën, inclusief het standaardvoetbal. ,,Op die manier kunnen teams dit seizoen alsnog op een competitieve manier wedstrijden tegen elkaar spelen”, geeft een woordvoerder van de voetbalbond aan. ,,Deze competitievorm staat los van het reguliere competitieaanbod en er zal dan ook geen promotie/degradatie aan worden gekoppeld.”
|
|
* * * |
 |
240 miljoen extra steun voor sport
21 januari 2021 - Goed nieuws voor voetbalverenigingen. Het kabinet heeft vandaag een nieuw steunpakket voor de sport aangekondigd ter waarde van 240 miljoen euro. Dat geld wordt via sport specifieke regelingen (Tegemoetkoming Amateursportorganisaties en de Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties) beschikbaar gesteld aan verenigingen.
Deze steunmaatregelen die zijn ingezet voor 2020 worden hiermee verlengd tot 30 juni 2021. Op deze pagina is de laatste informatie te vinden over de diverse (sport specifieke) steunmaatregelingen.
“We zijn blij dat het kabinet de steunmaatregelen voor de amateursport verlengt”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. “Hiermee erkent het kabinet nog maar eens het enorme maatschappelijke belang van het unieke Nederlandse verenigingsleven. Dit was echt nodig. Door de verlenging van de coronamaatregelen worden voetbalverenigingen ongekend hard getroffen. Het water stond velen tot de lippen. Dit nieuwe ondersteuningspakket is daarom belangrijk en geeft lucht om samen de eindstreep te halen.”
|
|
* * * |
 |
KNVB-directeur Van der Zee gaat uit van herstart amateurvoetbal
20 januari 2021 - Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, gaat er nog steeds van uit dat de competities dit seizoen nog weer worden opgestart. Vanwege het coronavirus werd het amateurvoetbal na het weekeinde van 10 en 11 oktober stilgelegd. Ruim drie maanden later gloort er nog weinig perspectief. ,,We zien door de verlengde lockdown de deadlines voor de beoogde start van de voetbalcompetitie snel op ons afkomen", zegt Van der Zee op de site van de KNVB. ,,Er gaan al stemmen op dat we het niet zullen halen. Vooralsnog weiger ik daaraan toe te geven. Testen en vaccins creëren een nieuw perspectief.”
De KNVB maakte eind vorig jaar al bekend dat de clubs in de landelijke competities opgedeeld worden in regionale poules van 8 of 9 teams en een hele competitie gaan spelen.
De verenigingen die uitkomen in de eerste tot en met de vijfde klasse, spelen of een volledige halve competitie (13 duels) of maken de in oktober afgebroken eerste competitiehelft af.
Het amateurvoetbal kan tot zeker half juni doorgaan. Uiterlijk eind maart zal de competitie weer moeten beginnen. Lukt dat niet, dan dreigt voor het tweede jaar op rij een niet afgemaakte competitie en zal er, net als in 2020, geen promotie en degradatie plaatsvinden.
|
|
* * *
|
 |
Half januari besluit over vorm waarin competities worden hervat
15 december 2020 - De coronamaatregelen die zijn afgekondigd op maandagavond 14 december hebben ook gevolgen voor de plannen rondom de herstart van de competities in het amateurvoetbal. Het scenario waar de afgelopen tijd aan is gewerkt en die we deze week met alle verenigingen wilden delen, is door de duur van de coronamaatregelen alweer ingehaald door de actualiteit.
Wat in ieder geval duidelijk is geworden is dat een herstart van de competities op 16/17 januari er logischerwijs niet meer inzit. Daarnaast staat ook vast dat het niet meer haalbaar is om de huidige seniorencompetities in z’n geheel te hervatten. Van alle scenario’s die eerder zijn gecommuniceerd in 'Plan'B' liggen er voor de seniorencompetities daarom nog twee op tafel:
- De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld
- Het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft
Beide scenario’s zijn afhankelijk van de verdere besluiten van het kabinet en de tijd die teams nodig hebben om weer te kunnen ‘optrainen’. De definitieve keuze voor een van deze scenario’s en de concrete uitwerking ervan zal daarom pas na de persconferentie van 12 januari bekendgemaakt kunnen worden. Dit geldt ook voor het vervolg van de diverse jeugdcompetities.
|
 |
Wat te doen bij een (mogelijke) coronabesmetting op de club?
https://www.knvb.nl/nieuws/districtsnieuws/61517/coronabesmetting-op-de-club
|
 |
Meer wissels toegestaan in bekercompetitie 2020/2021
16 juli - KNVB, Vanwege de lange periode dat voetballers niet hebben kunnen spelen, is de regelgeving voor het aantal wisselspelers dat is toegestaan in de bekercompetitie voor een aantal categorieën aangepast voor het seizoen 2020/’21.
De regels omtrent het wisselen van spelers zijn als volgt:
- Standaardvoetbal (amateurvoetbal): 5 wisselspelers in plaats van 3 wisselspelers (3 wisselmomenten)
- Vrouwenvoetbal Eredivisie t/m 3 klasse: 5 wisselspelers in plaats van 3 wisselspelers (3 wisselmomenten)
Om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt geldt dat er per wedstrijd ten hoogste 3 momenten zijn om deze (maximaal) 5 wissels toe te passen. Een eenmaal gewisselde speler mag niet meer aan de wedstrijd deelnemen.
- Jongens Onder 14 t/m Onder 16 divisies en Hoofdklassen: 7 wisselspelers in plaats van 5 wisselspelers (7 wisselmomenten)
Het is teams toegestaan om maximaal zeven wisselspelers op de bank te plaatsen. Er zijn voor de teams 7 wisselbewegingen toegestaan waarbij een eerder gewisselde speler ook terug mag keren in de wedstrijd. Dit betekent dat in totaal zeven keer een speler gewisseld mag worden. Dit kan dus zeven keer een nieuwe speler zijn, maar bijvoorbeeld ook vijf keer een nieuwe speler en twee keer een eerder gewisselde speler. Om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt gelden er per team maximaal 2 wisselbeurten per helft en 1 wisselbeurt in de rust.
|
|
* * *
|
 |
02 juli - KNVB, Op vrijdag 3 juli wordt er een kort onderzoek uitgezet onder senioren voetballers in de B-categorie (11x11). Dit onderzoek richt zich op een mogelijke aanpassing van het seizoen 2020/'21 voor deze doelgroep naar twee competities van een half seizoen met poules van 6 teams. Dit scenario wordt nu bekeken, omdat we vanuit de KNVB op een flexibele manier willen inspelen op een mogelijke tweede coronagolf.
We vinden het belangrijk om aan te geven dat het hier slechts gaat om een mogelijk scenario en hier nog geen definitieve beslissingen aan verbonden zijn. De komende periode zullen wij op basis van de input vanuit de voetballers een weloverwogen beslissing nemen. Hiervan word je uiteraard op de hoogte gehouden.
Hieronder lichten we graag e.e.a. verder toe.
Aanleiding De overheid roept op om reisbewegingen te beperken en flexibel in te kunnen spelen op een mogelijke tweede coronagolf in het najaar. Bij een nieuwe uitbraak kunnen er veiligheidsregio’s afzonderlijk gesloten worden zodat dit niet directe consequenties heeft voor andere regio’s. Als deze uitbraak geconstateerd wordt, willen we er als KNVB voor zorgen dat we flexibel kunnen handelen zodat er geen directe consequenties zijn voor het competitievoetbal in heel Nederland. Daarom kijken we naar het minimaliseren van de reisbewegingen binnen/buiten veiligheidsregio’s door middel van kleinere poules.
Een mogelijk scenario voor het seizoen 2020/'21 is het spelen van twee competities van een half seizoen met poules van 6 teams. Hiermee komt de KNVB tegemoet aan het verzoek van de overheid om reisbewegingen te beperken en zoveel mogelijk te opereren binnen veiligheidsregio’s en kunnen we flexibel inspelen op een mogelijke tweede coronagolf in het najaar.
Enquête onder voetballers Voetbalplezier staat voor ons nog steeds voorop en daarom vinden wij het belangrijk om te luisteren naar onze voetballers. We zullen bovenstaand scenario dan ook gaan toetsen bij een representatieve doelgroep van 30.000 spelende leden in de B-categorie senioren middels een onderzoek op vrijdag 3 juli.
|
|
* * *
|
 |
Spelregels....
02 juli - KNVB, We hoeven het niemand van de ruim 1,2 miljoen KNVB-leden te vertellen: regels zijn een essentieel onderdeel van de sport. Dankzij duidelijke regels verloopt een voetbalwedstrijd sportiever, dus leuker. En dat maar liefst zo’n 33.000 keer per week.
De scheidsrechter kent alle regels en zorgt ervoor dat deze tijdens de wedstrijd op de juiste manier worden nageleefd. Als speler, trainer, coach, ouder of toeschouwer daarentegen hoef je niet het volledige spelregelboek te kennen. Maar toch: om de scheidsrechter te begrijpen en zoveel mogelijk plezier te beleven aan het voetbal, is het een voorwaarde dat je wél de meeste regels kent.
|
|
* * *
|
 |
27 juni - KNVB, Een groot compliment aan iedereen! Dankzij ieders inspanningen waren de gisteren aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk. Hiermee komt de start van het nieuwe voetbalseizoen een flinke stap dichterbij. Vanaf 1 juli vervallen de beperkingen op het veld om te voetballen voor alle categorieën én kunnen de clubs weer bezoekers en toeschouwers op hun accommodaties ontvangen. Globaal komt dit laatste erop neer dat heel veel weer mag mits men zich strikt blijft houden aan wat premier Mark Rutte de basisregels noemt, waaronder de 1,5 meter afstand houden, vaak de handen wassen, drukte vermijden en thuisblijven als je ziek bent.
Vanaf 1 juli mogen ook alle sportkantines en terrassen weer open. Om de sportkantines weer ‘coronaproof’ te maken moeten de richtlijnen vanuit de Koninklijke Horeca Nederland gevolgd worden. NOC*NSF heeft daarnaast een handige checklist opgesteld die je helpt bij het veilig heropenen van de kantine. Ook binnensporten zoals zaalvoetbal zijn vanaf 1 juli weer volledig toegestaan.
Als laatste hierover nog een waarschuwing. Nu we allemaal weer zonder de eerdere restricties mogen voetballen, is het erg aantrekkelijk om bijvoorbeeld zo snel mogelijk oefenwedstrijden te gaan spelen. Voor sommige oefenwedstrijden is sowieso een vergunning nodig en dat kan – zoals gisteravond gezegd – wel eens zo’n 6 weken duren. Daarnaast is het voor senioren ook niet verstandig. Tot 1 juli moet nog met 1,5 meter afstand van elkaar worden getraind en dan is een week later een volledige wedstrijd spelen echt te belastend. Dat is vragen om blessures. Omdat de meeste spelers nog nooit zo lang stil hebben gestaan als de afgelopen maanden, adviseert onze medische staf een periode van 6 tot 8 weken voor een gedegen opbouw richting toernooien en oefenwedstrijden. Gebruik de zomer dus vooral om gezamenlijk weer wedstrijdfit te worden, zodat je bij de start van het seizoen niet geblesseerd langs de kant zit.
Start seizoen 2020/’21
Als gevolg van de aangekondigde besluiten van het kabinet kunnen we duidelijkheid geven over de start van de (beker)competitie. Vanwege de versnelde versoepeling van de maatregelen betekent dit voor de competities in het amateurvoetbal dat deze allemaal nagenoeg kunnen starten op de reguliere data in de speeldagenkalender. De komende dagen werken we aan een concrete uitwerking hiervan en komen we hierover met officiële berichtgeving.
Download hier het gehele artikel en protocollen
Tot zover deze nieuwsupdate. Veel succes de komende periode met het ingaan van deze nieuwe fase voor het voetbal. Blijf gezond en let op elkaar! Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND
Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder amateurvoetbal
|
|
* * *
|

|
UPDATE: 12 juni
KNVB concept klasse-indelingen amateurs 2020/2021
|
|
* * *
|


|
Starten competitie in september ???
6 juni - De KNVB verwacht dat de start van het nieuwe amateurvoetbalseizoen niet uitgesteld hoeft te worden. Het gros van alle competities – onder meer die van de 1e tot en met 5e klasse en alle lagere klassen – starten in het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 september. De bond ziet geen probleem om die data te handhaven. Over het bekervoetbal zijn nog wel lichte twijfels.
“Op basis van de huidige beperkingen (vanaf 1 september spelen van officiële wedstrijden) verwachten we op dit moment dat de competities gewoon starten volgens de speeldagenkalender”, aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee in een nieuwsbrief van de KNVB. Alleen start van de tweede en derde divisies zullen wel uitgesteld moeten worden. Die was gepland op 22/23 augustus, terwijl ook de hoofdklassen nog vóór 1 september zouden beginnen (29/30 augustus).
Ook de districtsbeker begint op papier in het weekeinde van 30 en 31 augustus. Of dat daadwerkelijk gaat lukken, is nog niet duidelijk. “Voor wat betreft het bekervoetbal in september moeten we nog een voorbehoud maken”, zegt Van der Zee. “Ook dit hangt mede af van de mogelijke verdere versoepelingen. Hierover nemen we later een definitief besluit.”
Zonder publiek???? Vooralsnog trainen alle voetballers zonder publiek. Duidelijkheid vanuit de overheid is gewenst over bijvoorbeeld het wel/niet spelen met publiek na 1 september, vindt Van der Zee. “Vooralsnog luidt de maatregel dat wedstrijden gespeeld moeten worden zonder publiek, maar dit staat lijnrecht tegenover de versoepeling dat er wel groepen (georganiseerde samenkomsten) van 100 mensen per 1 juli zijn toegestaan.”
Omdat langdurige contactmomenten tussen voetballers in een wedstrijd beperkt zijn, denkt de directeur dat de eerder gestelde datum voor het spelen van wedstrijden (1 september) naar voren gehaald kan worden. “De besmettingskans en verspreiding van het virus in een wedstrijd is relatief klein. We hopen dat het eerder dan 1 september is toegestaan, voor alle leeftijdscategorieën, om weer met contact te mogen trainen en dat er zodoende ook weer (oefen)wedstrijden georganiseerd kunnen worden.”
Eerder oefenen
Als er vanaf 1 september officiële wedstrijden kunnen worden gespeeld, zal er vanaf 1 augustus de mogelijkheid moeten zijn om oefenwedstrijden te spelen, denkt Van der Zee. “Lukt dat niet, dan kan de competitie – in verband met het ontbreken van een voorbereidingstijd – niet tijdig beginnen.”
|
|
* * *
|

|
KNVB concept klasse-indelingen amateurs 2020/2021
|